Hoe kan jouw coöperatie bijdragen aan een veerkrachtig Nederland?

Terwijl anderen baden in het zweet heeft lector Jaap van der Stel nauwelijks door dat de tweede hittegolf van dit jaar begonnen is. Hij schrijft een boek over veerkracht en klimaatverandering. Alleen wanneer hij pauze neemt voelt hij de drukkende hitte. Het schrijven van een boek over klimaatverandering biedt voldoende afleiding om de klimaatverandering die zich deze zomer manifesteert niet te voelen. Dat is vast ook een vorm van veerkracht: afleiding zoeken als het tegenzit. In afwachting van zijn boek, belde de Groninger Energie Koepel met dr. Van der Stel, om te vragen hoe coöperaties kunnen bijdragen aan het veerkrachtig houden van de Nederlandse samenleving.

Jaap van der Stel is lector GGZ (psychische gezondheidszorg) bij de Hogeschool Leiden. In november verschijnt zijn nieuwste boek ‘Veerkracht bij Klimaatverandering’, over de vraag hoe de Nederlandse samenleving zijn veerkracht en haar welzijn kan behouden ten tijde van klimaatverandering. “Mensen zijn veerkrachtig,” zegt Van der Stel. “Ze zijn over het algemeen in staat om te gaan met tegenslag en bedreigingen. Maar veerkracht is niet oneindig. Vergelijk het met een elastiekje. Als je één keer aan een elastiekje trekt, dan veert die weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm zodra je weer los laat. Maar als je blijft trekken, dan is op een gegeven moment de rek eruit. Op dit moment is er nog geen beleid rondom veerkracht bij klimaatverandering, maar het is dus wel zaak om daar zorgvuldig mee om te gaan.”

Kunnen energiecoöperaties ook een bijdrage leveren aan het veerkrachtig maken van Nederland? “Wil je Nederland als samenleving veerkrachtig maken, dan is het in ieder geval belangrijk dat je laat zien wat er al ten goede verandert, en hoe de samenleving steeds positiever tegenover klimaatoplossingen staat”, zegt Van der Stel. “Normen zijn dynamisch. Als je het nieuws volgt, dan zie je elke dag voorbeelden van normverschuiving ten behoeve van de klimaatdoelstellingen. Steeds meer mensen eten af en toe geen vlees. En kijk naar het Groningse landschap! Daarin staan honderden kleine windmolens. De meeste mensen vinden de kleine windmolens mooi. Ook dat wijst op normverschuiving. Het is belangrijk dat we in de klimaatcommunicatie oplossingen laten zien, want dat geeft mensen handelingsperspectief.”

Zelf steekt Van der Stel ook de handen uit de mouwen. Hij levert actief een bijdrage aan het behoud van veerkracht door mee te doen met de energiewerkgroep in het dorp waar hij woont: “Zo hebben we laatst een avond georganiseerd waarbij we buurtgenoten informeerden over het isoleren van de woning. Samen met de buren hebben we ons ingeschreven voor offertes.” In een groep kunnen nieuwe ideeën normen en gedrag, zich snel verspreiden. Als energie-intiatieven zichtbaar zijn, en ze brengen consequent naar buiten wat er al ten goede verandert, dan zou het kunnnen zijn dat energie-initiatieven een bijdrage leveren aan het behoud van een veerkrachtig Nederland.

Veerkracht bij klimaatverandering Behoud van gezondheid en welzijn door Jaap van der Stel is vanaf eind november te krijgen bij uitgeverij SWP.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square