Zonnedorpen gaat hard!

Energiecoöperatie Zonnedorpen exploiteert sinds begin deze maand zonnepark 'Freek Sonneveld' bij het dorp ’t Zandt waar bewoners van de dorpen Garsthuizen, Godlinze, Leermens, ’t Zandt, Zeerijp en Zijldijk aan deel kunnen nemen. Bijzonder is dat deelnemers mee kunnen doen zonder zelf te hoeven investeren in de zonnepanelen. Dat is een aanpak waarvan gedeputeerde Nienke Homan graag ziet dat het landelijk wordt uitgerold.

Voor een tientje per jaar word je lid van de energiecoöperatie Zonnedorpen. Daarmee krijg je (onder andere) het recht om zonder eigen investering mee te doen met het zonnepark en slechts €0,17 per kWh te betalen. Ter vergelijking: bij een energiebedrijf betaal je in 2019 gemiddeld tussen de €0,21 en €0,25 per kWh die je verbruikt. Willem Schaap (Zonnedorpen) legt uit hoe dat kan:

"Daar de zon voor niets op komt betalen de klanten alleen een achtergestelde rente en aflossing."

Dit zonnepark is namelijk betaald met een lening die in 15 jaar tijd wordt terugbetaald met de 17 cent per kWh die de deelnemers betalen. Dat is een regeling die behoorlijk afwijkt van de norm en daardoor heeft het dan ook even geduurd voordat Zonnedorpen dit project kon realiseren: "Doordat wij vinden dat de energietransitie geen hobby mag worden voor de beter verdienende helft van de bevolking hebben wij bewust gekozen voor volledige financiering van het park door derden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de tijd tussen planvorming en realisatie van het park lang geduurd heeft. Financiers hadden eerst weinig inzicht in ons terugverdienmodel en het heeft veel tijd en overredingskracht gekost om alle partijen over de streep te trekken. Maar ook het feit dat het om een kleine veldopstelling gaat was nieuw voor de vergunningverleners. Wij hadden dit park twee jaar eerder gerealiseerd willen hebben." Aldus Willem Schaap.

Ook in de bouwwijze van het park heeft Zonnedorpen een bijzondere aanpak gehanteerd. Het park is namelijk oost-west georiënteerd, staat op houten palen (FSC gekeurd) en heeft een hoogte van maximaal 100 cm - waardoor omwonenden niet in hun uitzicht belemmerd worden.

Petje af dus voor deze pionierende en hardwerkende energiecoöperatie! Dankzij hen kunnen meer energiecoöperaties op dezelfde manier aan de slag gaan en krijgen zo nog meer mensen de kans om regie over hun eigen energie te nemen.

Gedeputeerde Nienke Homan vlogt enthousiast tijdens de opening van het zonnepark. Daarbij geeft zij ook te kennen dat er hard wordt gewerkt aan een handboek met stappenplan.

Aan rusten doet Zonnedorpen overigens niet, want ze zijn alweer volop bezig met de volgende projecten:

  • Deelauto’s

  • Batterijopslag bij het zonnepark

  • Een zonnedak op een boerderij met SDE subsidie

  • Een tweede postcoderoos in een buurdorp

  • Voorlichtingen over verduurzaming

Voor meer informatie kun je terecht op de website van zonnedorpen: www.zonnedorpen.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square