Samen aan de slag voor aardgasvrije wijken!

Alle wijken van het gas af! In 2021 moeten alle gemeenten een plan aanleveren om dat te realiseren. Maar hoe gaan zij dat doen? Door te leren van de ervaringsdeskundigen zelf natuurlijk. Op 6 maart krijgen Groningse gemeenten en inwoners daar ruim de kans toe tijdens een inspiratiesessie georganiseerd door de partners van Programma Lokale Energietransitie (PLET). Tijdens deze sessie presenteren zij hun gezamenlijk ontwikkelde aanpak waarmee gemeenten, energiecoöperaties en inwoners ondersteund worden bij het opzetten van goed doordachte energieplannen voor én met de wijk.

Proeftuindorpen en –wijk

Begin februari 2017 heeft de provincie Groningen vijf dorpen en een stadswijk aangewezen om in 2019 energieneutraal te worden met behulp van een ‘vliegende brigade’ aan experts. Speerpunt daarbij was de betrokkenheid van bewoners en de inzet van energiecoöperaties. Het betrof de dorpen Boven Pekela, Loppersum, Oostwold, Steendam, Leermens, ’t Zand, Zeerijp, Zijldijk en de stadswijk Paddepoel Noord. Zij dienen als proeftuin voor alle dorpen en wijken in de provincie Groningen. Op die manier hoopt de provincie de energietransitie te versnellen en haar doelstelling om in 2050 energieneutraal te zijn te behalen.

Nu gemeenten ook verplicht zijn om 2021 een warmtetransitie-visie tot aardgasvrije wijken aan te leveren leek het een geschikt moment om die praktijkervaring om te zetten in een concrete aanpak. Groninger Energiekoepel (GrEK), Grunneger Power, Natuur & Milieufederatie Groningen en de Provincie Groningen vormen samen de partners van PLET. Zij gingen aan de slag en komen nu met een concreet zes-stappenplan.

Inspiratiesessie

Ze trappen af met een inspiratiesessie voor de gemeenten, energiecoöperaties en inwoners van Groningen. Aan de hand van een interactief interview met de proeftuindorpen en -wijk geven zij een concreet voorbeeld van hoe hun aanpak, waar lokale energiecoöperaties een centrale rol spelen, eruit ziet. Zo willen zij dat de aanwezigen na deze sessie een beter idee hebben van wat hen te wachten staat, welke acties zij kunnen ondernemen en hoe de PLET-partners hen hierbij professioneel kunnen ondersteunen.

Aanmelden

De inspiratiesessie vindt woensdag 6 maart om 20:00 uur plaats (19:45 uur inloop) in het MFC Gaveborg in Oostwold (Westerkwartier). Aanmelden kan door een mail te sturen naar aanmelden@grek.nl. Na aanmelding krijgen deelnemers de details van het programma toegestuurd.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square