Grote politieke belangstelling voor Groningers die zelf energie opwekken


Op woensdag 12 september trekken Statenleden de provincie in om Groningers te ontmoeten die zelf energie opwekken. Ze bezoeken een zonnedak in Garnwerd en Zonnepark Vierverlaten van Grunneger Power dat met 7.777 zonnepanelen het grootste coöperatieve park van Nederland is.

Zonnepark Vierverlaten is niet alleen groot, het park is ook bijzonder om een andere reden. Wil je weten welke reden dat is? En wil je weten hoe provincie Groningen het doet vergeleken met andere provincies m.b.t. het aantal burgers dat collectief energie opwekt? Scroll naar beneden om verder te lezen.

Vierverlaten

Zonnepark Vierverlaten, te vinden in Hoogkerk, was het grootste coöperatieve project in de provincie van 2017. Bijzonder is de samenwerking tussen de gemeente Groningen en stadscoöperatie Grunneger Power. Het zonnepark is voorgefinancierd door de gemeente en wordt vervolgens via de coöperatie her-gefinancierd door burgers. Op deze manier is al meer dan de helft van de panelen in handen van burgers zelf. Sinds augustus j.l. is het voor ondernemers ook mogelijk om te investeren. Jaarlijks organiseert Grunneger Power momenten waarop burgers en bedrijven samen met hun medewerkers hun eigen zonnepanelen kunnen bekijken. Een voorbeeld hiervan is de aankomende verjaardag van het zonnepark, op 20 September.

Groningen loopt voorop

De provincie Groningen loopt voorop als het gaat om het coöperatief opwekken van energie. Rekening houdend met het aantal inwoners zijn in Groningen relatief veel energiecoöperaties. In Stad zijn een aantal nieuwe ‘wijkcoöperaties’ ontstaan die samenwerken met Grunneger Power. Mede door de oprichting van Vierverlaten is in Groningen het meeste collectieve zonvermogen bijgeplaatst in 2017. Deze groei kan verklaard worden door de regionale samenwerking van coöperaties in het ommeland en Grunneger Power, die via de Groninger Energie Koepel (GrEK) opgebouwde kennis en ervaring met elkaar delen en ondersteuning van provincies en gemeenten.

Statenleden

Op woensdagochtend 12 september trekken Statenleden Stad en ommeland in om te onderzoeken hoe ze deze succesvolle samenwerking kunnen voortzetten. Voor Statenleden is het belangrijk om met eigen ogen te zien hoe lokale initiatieven zowel Stad als provincie positief veranderen. Ook willen de Statenleden met de lokale initiatiefnemers praten om te onderzoeken hoe verdere ondersteuning vorm kan krijgen. Groningers in Stad en ommeland worden ondersteund door de Natuur- en Milieufederatie, Groninger Dorpen, Groninger Energie Koepel en Grunneger Power bij hun energieprojecten. De partijen organiseren ook de excursie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square