Programma Inspiratiemiddag


Op 22 april organiseert de Groninger Energiekoepel een inspiratiedag voor iedereen die geïnteresseerd is in het gezamenlijk opwekken van energie. Dat kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te leggen op het dak van een onderneming of door gezamenlijk een kleine windmolen te kopen. De inspiratiemiddag vindt plaats van 13.00 - 17.00 uur in café Hammingh te Garnwerd.

Onder vroege aanmelders verloot de koepelorganisatie een cadeau. Wie vóór 20 april een mail stuurt naar aanmelden@grek.nl maakt kans op een energie-adviesgesprek. Tijdens een energie-adviesgesprek wordt met een deskundige gesproken over besparingsmaatregelen voor woningeigenaren en huurders, zodat zij zich kunnen richten op de meest efficiënte vorm van isolatie.

Tijdens het evenement worden energie-initiatieven in de gelegenheid gesteld om ervaringen uit te wisselen en workshops te volgen. Maar de organisatie benadrukt dat de middag ook interessant is voor leken. “Ook als je nog niet zo goed weet of je zelf energie wilt opwekken is de middag informatief, want je krijgt een goede indruk van de projecten die je samen met de buurt kunt oppakken,” aldus coördinator Wouter Tamminga.

Programma

13.00 uur opening en welkom

13.30 uur Gastspreker: gasloos wonen

14.00 uur Workshops: kiezen tussen workshop 1 of 2 (zie beschrijving hieronder)

14.50 uur Pauze

15.15 uur Workshops: kiezen tussen workshop 3 of 4 (zie beschrijving hieronder)

16.00 uur Borrel

Workshop 1. Ecodorp Noordeland

Ecodorp Noordeland gaat een heel nieuw dorp opbouwen in Noordoost Nederland. Er komen duurzame huizen voor 50-100 personen te staan, en ook kantoor- en bedrijfruimtes, collectieve voorzieningen, tuinen en een voedselbos (ingericht volgens de principes van permacultuur). Volg deze workshop en laat je bijpraten over de ambitieuze plannen van Ecodorp Noordeland, we geven je op een briefje dat je daar gemotiveerd en geïnspireerd door raakt.

Workshop 2. Kansen grijpen

De ontwikkelingen in de de lokale energiesector volgen elkaar in hoog tempo op. GrEK volgt ze op de voet en brengt haar leden op de hoogte van organisaties en regelingen die een postcoderoosproject ten goede komen. In deze workshops worden pitches gegeven over: Huren met Zon, Elektrische Deelauto’s, de Energy Challenges en Buurkracht.

Workshop 3: Projectmatig werken

Of het nu gaat om een zonnedak, een zonneweide of een aantal kleine windmolens, de grootste uitdaging bij het realiseren van een collectief opwekproject is het structureren van de aanpak. Op basis van de vele projecten die al worden vormgegeven zal in deze workshop inzichtelijk gemaakt worden hoe een goede projectmatige aanpak de kans van slagen voor een project sterk vergroot.

Workshop 4: Planmatig werken aan communicatie

Linkse, hoogopgeleide mannen hebben bovengemiddeld veel interesse in het energievraagstuk, blijkt uit cijfers van het SCP. Maar ja, niet het hele dorp bestaat uit oude slimme mannen. Deze workshop gaat over de vraag hoe je de rest van het dorp bij het energieproject betrekt. Alle deelnemers krijgen een invul-communicatieplan.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square