Zonnedak in Garnwerd bejubeld door politiek

30 bewoners uit Garnwerd plaatsten in totaal 240 zonnepanelen op het dak van een lokale ondernemer. Op zaterdag 11 maart werd het zonnedak officieel geopend door Gedeputeerde Nienke Homan en Tweede Kamerlid voor het CDA Agnes Mulder.

Het begon allemaal op papadag. Vaders Philip Kocken, Joris de Winter en Hilbrand Beukema uit Garnwerd zitten bij elkaar om koffie te drinken en 99% pure chocolade te eten. Ze zijn ontevreden over de manier waarop traditionele bedrijven met de energietransitie omgaan. Twee jaar later heeft Garnwerd een energiewerkgroep en is het eerste opwekproject gerealiseerd: een gezamenlijk zonnedak, want veel huizen in Garnwerd vallen onder beschermd dorpsgezicht. Door zelf energie op te wekken, krijgen de bewoners steeds meer regie over energie en zeggenschap over de opbrengsten.

De stroom die in het dorp wordt opgewekt, levert de coöperatie aan energieleverancier Noordelijk Lokaal Duurzaam, een vereniging die in eigendom is van 62 energiecoöperaties in het Noorden en de opbrengst met hen deelt. In Garnwerd wordt de opbrengst mogelijk gebruikt om een duurzaam project van de basisschool te financieren.

Garnwerd werkt samen met bedrijven uit de regio, zoals het Groningse Enie. Zo hoopt de werkgroep dat níet alleen de grote bedrijven profiteren van de transitie.

Ook Tweede Kamerlid Agnes Mulder (foto boven) voor het CDA ziet dit probleem: “Het CDA ziet dat nu de energietransitie nog vooral ten goede komt aan grote bedrijven. De kosten van de energietransitie zullen de komende jaren oplopen en daar zouden onze inwoners ook wat voor terug moeten krijgen.” Het Kamerlid is ervan overtuigd dat er meer ruimte moet komen voor initiatieven zoals die in Garnwerd: “het CDA wil meer ruimte voor coöperaties. We willen ons land beter doorgeven aan volgende generaties, daarvoor moeten we samen het klimaatakkoord van Parijs tot uitvoering brengen. Alleen als wij onze inwoners betrekken bij de energietransitie heeft het kans op slagen.

Daarom ben ik ook in 2014 met een visie gekomen op lokale energie.” De initiatiefnemers van Garnwerd staan ook aan de wieg van de Groninger Energiekoepel. Via de koepel kunnen aangesloten leden de kennis en ervaring die zij opdoen met elkaar delen. Inmiddels floreert de koepel met 18 aangesloten energiecoöperaties. Garnwerd is het eerste dorp dat in samenwerking met Grek haar zonneproject realiseert

Zie ook het vlogbericht van Nienke Homan:

https://www.youtube.com/watch?v=Mz7dUNe1TVI

Klik hier voor dronebeelden van het project:

https://www.youtube.com/watch?v=YILtJQnxwwc

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square