Meerkracht laat zien dat buurkracht voorop loopt

Een toenemend aantal bij GrEK aangesloten initiatieven zetten buurkracht in naast hun eigen projecten. Met buurkracht kun je samenwerken om je eigen huis te verduurzamen. Maar wat als dat al grotendeels gedaan is? In Meerstad, een nieuwe duurzame wijk van Groningen laten ze zien dat verduurzaming een doorgaand proces is, ook als je al gesisoleerd hebt en je dak vol zonnepanelen lig. Op de pagina van buurkracht.nl staat een verslag van een warmtepompworshop:

Hoe halen we meer uit onze warmtepompen? Deze vraag stond centraal tijdens de bewonersavond op 25 januari in samenwerkingsschool Meeroevers in Meerstad. De opkomst overtrof de stoutste verwachtingen van het buurtteam. “Het was maar goed dat de muur van het gymlokaal verplaatst kon worden, anders hadden al die mensen niet in de zaal gepast.”

Bijna alle huizen in Meerstad zijn voorzien van een warmtepomp. Maar hoe werkt die precies? Hoe weet je of hij optimaal functioneert? En hoe haal je er het meeste rendement uit? Het buurtteam Meerkracht had energieadviseur Marco Nekeman uitgenodigd om bewoners hier meer over te vertellen. Stefan de Haan van Meerkracht: “Onze huizen zijn in plukjes gebouwd door verschillende aannemers. Die elk weer hun eigen voorkeuren en leveranciers hebben. Bovendien zijn er in de bouwperiode weer nieuwe technieken ontwikkeld. Dat heeft allemaal tot gevolg dat we een heel palet aan warmtepompen in de buurt hebben, en niet één model. Marco ging in zijn presentatie dan ook op verschillende typen warmtepompen in: wat doen ze? Wat zijn de verschillen? Wat kun je doen om ze beter in te stellen?”

Vol vragen

Uit de zaal kwamen al tijdens de presentatie veel vragen, die Marco met veel kennis van zaken beantwoordde. Stefan: “Tijdens de pauze konden bezoekers vragen die nog niet aan de orde geweest waren, op post-its schrijven. Die hebben we in de tweede helft aan Marco voorgelegd. Er kwam van alles voorbij, van ‘Hoe kan ik de temperatuur in de slaapkamer beter regelen?’ tot ‘Wat zou een onderhoudsmonteur bij een onderhoudsbeurt moeten doen?’ en ‘Moet ik nou wel of niet koelen in de zomer?’ Het werd soms heel technisch, maar het was vooral heel interessant en nuttig. Dat vond het publiek ook, maakte ik op uit de reacties. Daar zijn we heel blij mee.”

Ook persoonlijk warmtepompadvies?

Na afloop konden bezoekers op een korte vragenlijst invullen of ze op de hoogte wilden blijven van activiteiten van Meerkracht en of ze belangstelling hadden voor een bezoek van een expert aan huis. “Bijna iedereen wil op de hoogte blijven”, zegt Stefan. “En ruim 20 buurtgenoten hebben interesse getoond voor persoonlijk advies. We gaan nu inventariseren welke typen warmtepompen zij hebben en kijken of we tegen een mooie prijs afspraken kunnen maken met een expert. Wat we ook gaan doen, is de presentatie van Marco en de antwoorden op de vragen die gesteld zijn, verspreiden via onze buurtpagina. Zodat iedereen die het nog eens na wil lezen, of niet aanwezig was maar wel meer wil weten, de informatie kan vinden. Ook wie alsnog persoonlijk advies over zijn warmtepomp wil, nodigen we van harte uit zich op onze buurtpagina aan te melden.”

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square