Windavond in Warfhuizen


Het collectief opwekken van energie doormiddel van zonnepanelen is al aardig bekend bij een groter wordende groep mensen. Wat minder bekend is dit te doen doormiddel van kleinschalige windmolen projecten en dit kan voor een deel van de dorpen in de provincie een mooie kans zijn om gezamenlijk energie op te wekken.

Donderdagavond 1 december werd er een eerste informatieavond georganiseerd over windenergie en de mogelijkheid dit collectief te doen. Er was veel belangstelling vanuit de omringende dorpen. Er waren agrariërs, mensen die zich al verenigd hebben in een energie coöperatie of een werkgroep en andere belangstellenden. Op deze avond kwamen 38 mensen af en maakten kennis met twee producenten van kleine windmolens, EAZ uit Hoogezand en Fortis Wind uit Haren. Er was volop gelegenheid om vragen te stellen aan de producenten en Harm Jan Prins van Grek.

Vragen zoals hoeveel mensen kunnen meedoen met een project met een molen? (Dit hangt af van hoe groot je je winddelen maakt waarin mensen kunnen investeren) Moet je persé dichtbij de molen wonen als je mee wilt doen met een postcoderoosproject? (Nee je hoeft niet naast een molen te wonen om mee te doen met een postcoderoosproject als je maar woont in een van de aangrenzende postcodes die horen bij het project)

En hoelang duurt het eigenlijk voordat de energie die het kost om een molen van 15 meter te produceren weer opgewekt is? (beide producenten gaven als antwoordt 1 – 4 jaar).

Jan Hink was aanwezig om uitleg te geven over een mogelijke samenwerking met HEC, de Hogelandster Energie Coöperatie, voor groepen die wel geïnteresseerd zijn in het gezamenlijk opwekken van energie maar geen mogelijkheden zien om een eigen coöperatie op te richten of opzien tegen de organisatorische inspanning die dit kost.

Na deze eerste avond waarin mogelijkheden werden verkend volgt er een tweede informatieavond op 26 januari, de locatie wordt nader bekend gemaakt. De aanwezigen van de eerste avond ontvangen een uitnodiging, was je er niet bij en mocht je belangstelling hebben voor deze tweede wind avond stuur dan een mail naar: info@grek.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square