Lokale energiebeweging in Groningen en Friesland groeit explosief

GRONINGEN, 18 november 2016 – Het productievermogen van lokale energiecoöperaties is in het afgelopen jaar met 50% gestegen. Dat onderzocht kennisplatform lokale energie 'HIER opgewekt'. In Groningen groeide het aantal coöperaties het snelst en in Friesland steeg het productievermogen meer dan elders in het land. In totaal zijn er in Nederland 313 energiecoöperaties met samen meer dan 50.000 leden.

Lokale energie-initiatieven wekken zelf duurzame energie op, de winst blijft lokaal behouden en gaat naar een gezamenlijk gekozen doel. Met de opkomst van de lokale energiecoöperaties is een energiemarkt van betekenis ontstaan. Met name in Groningen en Friesland zijn energiecoöperaties populair. De groei in het noorden is mede toe te schrijven aan de ondersteuning van de koepelcoöperaties, de samenwerking met regionale partners en steun van de provincies.

Volgens Jan Hink, bestuursvoorzitter van de Groninger Energie Koepel, is de samenwerking met de Provincie en de Natuur en Milieufederatie Groningen een zeer belangrijke factor geweest: "Nu kunnen we meewerken aan het versnellen van de energietransitie door de coöperaties professioneel te ondersteunen vanaf het prilste begin. In 2016 hebben we alle initiatieven in kaart gebracht en er is een stappenplan ontwikkeld, zodat het proces op de meest efficiënte manier verloopt."

Uit het rapport van 'HIER opgewekt' blijkt verder dat vanzelfsprekende samenwerking met netwerkbedrijven belangrijk is. Opvallend is de opkomst van energieleveranciers die onderdeel zijn van de coöperaties. Zo hebben de coöperaties in het noorden gezamenlijk energieleverancier Noordelijk Lokaal Duurzaam in het leven geroepen. Doel is het sluiten van de energiekringloop: lokaal opwekken en afnemen, en winsten lokaal houden.

In Groningen heeft de 'postcoderoospremie' een impuls gegeven. Deze subsidie was bestemd voor haalbaarheidsonderzoek en vele andere eerste stappen van het initiatief. Zes coöperaties hebben tussen de 20 en 50 duizend euro ontvangen. Een van hen is zonnepanelenpark Sunbrouck in Oost-Groningen (4.700 panelen).

Op vrijdag 18 november vierde het park de snelle groei met de uitreiking van een zonnepaneel aan de heer Meijer

(links op de foto) uit Noordbroek. Hij won het paneel omdat hij als investeerder meedeed aan een verloting.

Kijk hier voor een videoverslagje daarvan:

https://www.facebook.com/ben.ikzelf/videos/1283952991644321/?pnref=story

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square