Moeke Vaatstra, de warmtebuffer en de badkuip

Het was niet eens Sint Maarten, want het was 2 november. Toch liepen er die avond, een tijdje nadat de schemering al ruim ingevallen was, een aantal uitgelaten mensen langs de huizen van het Boterdiep in Zuidwolde.

Nee het waren geen kinderen met lampions. Integendeel; de meeste wandelgangers waren de 40 jaar al ruim gepasseerd. Ze zongen ook niet. Maar toch straalden ze zo in het donker diezelfde kinderlijke onbevangenheid uit bij de gedachte aan de verrassing die hen te wachten stond.

De tocht ging van de parkeergelegenheid bij Cafe Moeke Vaatstra naar de deur van de de vereniging Biks, een bewonersproject van Jan Christiaansen en Monica Boekholt in Zuidwolde.

De Groninger Energiekoepel houdt haar algemene ledenvergaderingen traditiegetrouw in éen van de dorpen waarin een aangesloten of beginnende coöperatie is. Vandaar dat, voorafgaand aan de vergadering, die dertigtal bezoekers langs het Boterdiep liep om een korte rondleiding bij Biks te krijgen in de ruimte waar een zelf-geconstrueerde warmtebuffer, gemaakt van een oude olietank, voor de verwarming zorgt van de drietal woningen in de voormalige grasdrogerij.

Eenmaal terug bij het écht bruine cafe Moeke Vaatstra was het uurtje zitten voor de agenda van de GrEK-ledenvergadering dan ook geen straf en voorzitter Jan Hink werkte de agenda in een wijs en rap tempo af.

Er moest dan ook veel aan bod komen sinds de laatste vergadering in Warfhuizen van een half jaar geleden. De nieuwe medewerkers Wouter Buter, Wouter Tamminga, Jantine Koppert en Japke Brouwer stelden zich voor.

Penningmeester Eric Bakker presenteerde de begroting en legde helder uit hoe het kwam dat de cijfers daarin ineens drie nullen achter zich sleepten. Wouter Buter liet zien hoe we de werkzaamheden binnen het programma lokale energietransitie dat we samen met de provincie, NMF en Grunneger Power met behulp van een stappenplan meetbaar kunnen realiseren. Joris de Winter besprak de inhoudelijke kant van deze werkzaamheden en Jantine nodigde alle aanwezigen uit haar vooral en veel lastig te vallen over de verwerving van fondsen voor projecten. Ondertussen deelde Japke aan iedereen 'koelkastmagneetremindertjes' uit omdat elke coöperatie uitgenodigd werd deel te nemen in de GrEKdropbox, waarin alle deelbare info van onze initiatieven te vinden zijn. Toch nog een snoepje zag je een enkeling denken en we hoeven er niet eens voor te zingen.

De afsluiting van de vergadering kwam voor rekening van de huidige directeur van onze eigen energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam Jaap Hoeksema die ontspannen vertelde hoe het er voor stond. . Belangrijk is dat we goed uit moeten blijven leggen dat we coöperaties zijn, die uiteindelijk zelf stroom opwekken en dat het nog even duurt voordat we onze energie niet meer uit de, overigens 100% groene én nederlandse' handelsmix hoeven te halen. In 2017 beginnen een aantal van onze cooperaties te produceren.

Ook bij de cijfers van de groei ging Jaap met boerenverstand uit van de prognose van de groei als we gewoon doorgaan met wat we doen. NLD komt dan over een jaar in de zwarte cijfers. De acquisitie van NLD zelf kan dat moment alleen maar versnellen. Jaap benadrukte vooral dat het óns éigen bedrijf was.

In het vervolg van zijn presentatie besprak hij een aantal unieke kansen die NLD had door alleen maar goed te kijken wat er allemaal gebeurd in het energielandschap. Hij noemde samenwerking met de UNIE, eveneens een coöperatief samenwerkingsverband en verhelderde de werking van energiestromen en geldstromen in de energie-industrie. Een spannend inkijkje.

Aan de hand van een, op het eerste gezicht, ingewikkeld diagram legde hij het zogenaamde 'badkuipmodel' uit. Dat is het verschijnsel dat je gas en stroom moet inkopen op het moment dat je dat geld nog niet binnenkrijgt (wij betalen in Nederland niet wat we op dat moment verbruiken, maar een gemiddeld voorschot om te zorgen dat we, als consument, niet voor verrassingen in een strenge winter komen te staan)

Ons energiebedrijf moet dan even duur geld lenen. Jaap vroeg de aanwezige leden eens na te denken om dit tijdelijk te lenen van de wederverkopersvergoeding van de coöperaties. Van onszelf dus!

"Het is een ideetje, denk er eens over!" zei hij "de coöperaties beslissen zelf hoe zij hun vergoeding duurzaam inzetten, maar opschorting van tijdstip van uitbetaling hoeft onze beweging en het daarbij behorende bedrijf niet in de weg te zitten. Sterker nog: het maakt ons allemaal onafhankelijker als we samen in de badkuip gaan zitten."

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 
<