Facebook voor coöperaties


Om maar met de deur in huis te vallen: het beheren van een Facebookpagina kost bakken met tijd en als je het niet slim aanpakt, dan bereik je er niemand mee. Als je inlogt zie je vooral berichtjes van vrienden en familie, niet van bedrijven die je hebt geliked. Facebook weert bedrijfsberichtjes uit de tijdlijn van haar gebruikers. Zelfs als je hebt aangegeven dat je de posts van een bedrijf wilt zien, dan nóg is er de kans dat berichten niet zichtbaar zijn voor jou. Facebook laat ongeveer 3 bedrijven toe op je tijdlijn. Goede Facebookpromotie is dus best wel moeilijk.

 

Hoeveel tijd kost het?

Een Facebookpagina beheren kost veel tijd. Marketinggoeroe Mari Smith raadt aan om elke dag een uur aan Facebook te besteden. Dat is dus 28 uur per maand. Als je daar uurloon voor moet rekenen, dan ben je een hoop geld kwijt! Facebookmarketing is dus niet zo goedkoop als het lijkt.

Hoe duur is het?

Om zichtbaar te worden op de tijdlijn van Facebookgebruikers, kan het kan nuttig zijn om een advertentie te plaatsen. Advertenties zijn niet zo duur. Voor E5,- kun je heel gericht adverteren. GrEK heeft het uitgeprobeerd. Het bereik en de betrokkenheid van het promotiebericht waren 7 keer zo groot dan berichten waar we niet voor betaalden. Via deze link kun je zien wat een advertentie kost: https://www.facebook.com/business/help/203183363050448?helpref=related.

Waarom?

6.6 miljoen Nederlanders checken dagelijks hun Facebookpagina. In potentie is dus iedereen bereikbaar. Maar eigenlijk zijn die cijfers niet zo interessant, want je wilt alléén je dorps- of buurtgenoten bereiken. En dat is nu juist het sterke punt van Facebook: je kunt er heel gericht mee adverteren.

Klantrelaties

Als je met je dorp of buurt gezamenlijk energie opwekt, dan duurt het jaren voordat de eerste zonnepaneel gelegd is, voordat de wieken draaien of het huisvuil aan het gisten is. Gedurende het project wil je relaties die je hebt opgebouwd warm houden, zodat je dorps- en buurgenoten nog steeds geïnteresseerd zijn als je daadwerkelijk aan de slag gaat. Met je Facebookpagina heb je elke dag contact met iedereen die geïnteresseerd is in het project.

Facebookmarketing: strategie

Voordat je aan de slag gaat met Facebookmarketing, is het verstandig om een plan te maken. Je wilt niet zomaar wat posten, je wilt meer leden voor je coöperatie. Houd dit doel goed voor ogen bij elke Facebookpost die je schrijft. Wil je gericht aan de slag om jouw doelen te behalen? Maak dan een communicatieplan waarin je onderstaande vragen beantwoordt:

1. Wie wil je bereiken via Facebook? Op bijvoorbeeld de website van het Sociaal Planbureau Groningen kun je allerhande cijfers vinden. Hoe beter je de doelgroep(en) kent, hoe gerichter je het communicatie-actieplan kunt uitwerken. Tip: maak een lijst met de verschillende (sub)doelgroepen. http://www.sociaalplanbureaugroningen.nl/page/384/jive-wonen-en-leefbaarheid.html.

2. Wat zijn de behoeftes van de doelgroep? Is er genoeg geld om zonnepanelen te kopen? Is iedereen geïnteresseerd in duurzaamheid? Wat zijn de behoeftes in het dorp of in de buurt? Spelen er problemen? Soms is het mogelijk om aan te sluiten bij verenigingen die in zwaar weer zitten. Je helpt de verenigingen door (een deel van) de NLD-vergoeding te beloven, die ze kunnen besteden aan duurzame projecten. Zij blij, jij blij, want het draagvlak kan door zo'n samenwerking aanzienlijk vergroot worden.

3. Wat heb je te bieden? Schrijf kernachtig op wat je te bieden hebt, het liefst in de vorm van een elevatorpitch. Stem de pitch af op behoeftes van de doelgroep. Het uiteindelijke doel van je pitch is tenslotte de ander het gevoel te geven dat jij iets te bieden hebt dat in zijn of haar behoefte voorziet. Als je een bedrijfspagina aanmaakt, zorgt dan dat de omschrijving van de coöperatie zo helder mogelijk is.

4. Welk doel wil je met Facebook bereiken? Wil je e-mailadressen verzamelen om mensen in een later stadium uit te nodigen voor een informatie-avond? Of wil je contact houden met geïnteresseerden? Hou dat doel voor ogen bij elke post die je schrijft.

5. Hoe wil je het Facebookdoel bereiken? Bedenk een slimme strategie om te bereiken wat je wilt. Wees consistent en wees geduldig. Het duurt ongeveer 1,5 jaar voordat je Facebookgebruikers doorhebben waar je mee bezig bent en je een schare fans bereikt.

*Als je e-mailadressen wilt verzamelen, dan is het misschien een goed idee om een gratis e-book ter beschikking te stellen. Als iemand jouw e-book wilt hebben, dan moet hij of zij een e-mailadres opgeven. Een e-book maak je heel eenvoudig met programma's die je al op je computer hebt. Via deze link vind je meer informatie over het maken van een e-book: http://hoemaak.nl/hoe-maak-je-een-e-book-zelf-een-e-book-schrijven. Kijk op de Facebookpagina van Simple Green Smoothies om een idee te krijgen van de manier waarop je een e-book inzet.

*Als je relaties wilt onderhouden, zorg dan dat je berichtjes zichtbaar zijn. Probeer zo vaak mogelijk gebruikers te taggen en maak mooie plaatjes met www.canva.com. Op onderstaande website vind je nog meer tips: http://www.bothsocial.nl/verhoog-de-betrokkenheid-op-facebook-8-beeldende-tips-en-voorbeelden/

Heel veel succes met je Facebookcampagne!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square