Zonnedorpen test energiespel


Het is een bloedhete zomeravond. In dorpshuis het 'Fivelhoes' in Zijldijk staan de deuren tegen elkaar open en hoewel de zomervakantie net begonnen is testen vijf bestuursleden van energiecoöperatie Zonnedorpen met frisse zin het energiespel dat door student Frank Pierie ontworpen is.

Pierie is, als onderzoeker bij de hanzehogeschool, vooral geïnteresseerd in de werkzaamheid van duurzame energie. Wat werkt wel en wat werkt niet?

Hij zegt daarover: ''Tja... dan kan je een zaaltje huren en mensen in een lezing vertellen over wat ze beter wél of niet kunnen doen, maar het leek me effectiever als mensen dat zélf ervaren in een spel waarbij hun eigen dorp en hun keuzes centraal staan."

Hoewel energietransitie in de praktijk vaak een complexe materie is, blinkt Frank's spel uit in helderheid en eenvoud.

De vijf rollen in het spel gaan uit van het people, profit, planet principe; dat wil zeggen dat éen speler vooral let op de gevolgen die een maatregel heeft op het welzijn van de bewoners, de tweede speler houdt de winstgevendheid sterk in de gaten en de derde speler is pas tevreden als een toepassing mee helpt aan het bereiken van de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

Frank heeft daar nog twee rollen aan toegevoegd: iemand die let op de balans tussen alles en een spelleider, die erop toeziet dat iedereen betrokken en in dialoog blijft.

Net de echte wereld dus!

Het spel begint als de spelers gezamenlijk willen kijken hoe ze hun dorp bijvoorbeeld energieneutraal willen maken. Dat kan door, in een uitgebalanceerde mix een aantal keuzekaarten in te zetten.

Realiseer ik het doel met een zonneveld, zonnedaken, windturbines, of biomassa en investeer ik in opslag en efficiency. Kan ik warmte-energie inzetten en zit dat dicht bij het dorp? En wat kost dat?

De kaarten schoven snel heen en weer die avond en er werd stevig gediscussieerd en gelachen om keuzes die de doelstelling wel haalden, maar die niet bepaald wenselijk waren, zoals het idee om midden in 't Zandt dan maar twee windturbines te plaatsen!

Probleem opgelost. Probleem geboren!

De plek waar je energie wilt opwekken, bewaren en transporteren is dan ook een belangrijke factor in het geheel. Als warming-up van het spel had Frank de zonnedorpspelers dan ook eerst laten oefenen met een plattegrond van Ten Boer en daarna van de stad Groningen om het verschil in gebruik van de ruimte tussen een dorp en een stad duidelijk te maken. In de derde ronde werd het menens; nu was 't Zandt aan de beurt.

De kracht van het spel zit hem, naar bleek, in de balans die je met z'n allen probeert te bereiken door informatie uit te wisselen. Frank kon hierdoor ook op een heel natuurlijke manier zijn kennis overdragen door de spelers met hun keuzes te confronteren en waar nodig licht te sturen.

De Zonnedorpenspelers waren na afloop erg enthousiast over het niveau dat er mee behaald kon worden

Frank zal het spel ook introduceren en spelen op het NLD inspiratie evenement van 10 september en GrEK hoopt het dit komend seizoen ook te mogen inzetten bij onze initiatieven.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square