Zuidwolde wil visie en aan de slag!


Plaatselijk belang Zuidwolde ging afgelopen voorjaar enthousiast aan de slag met het ontwikkelen van een dorpsvisie. Na een dorpsavond georganiseerd te hebben over de zorg hielden zij maandag 31 augustus een 'keukentafelgesprek' over energie, waarbij zij GrEK hadden uitgenodigd.

De regen viel die avond met bakken uit de hemel en niet alleen op straat. Het dorpshuis waar we waren hield het binnen ook niet droog, zodat we haast moesten uitwijken naar een andere ingang.

Dat was meteen aanleiding voor een van de commissieleden om uitvoerig in te gaan op het thema dorpshuis en energie: ''We hebben afgelopen winter de centrale verwarming per ruimte regelbaar laten maken en ik heb op de zonatlas gezien dat we een uitmuntende locatie hebben voor zonnepanelen op het dak. Meer dan zat zelfs, zodat we ook nog aan het dorp kunnen leveren wat we over hebben. Dat kan toch met zo'n postcoderoos? Weten jullie hoe dat zit?"

€22.500

Een andere Zuudwòlder had wel belangstelling voor een 'smart grid' en een derde had al snel doorgerekend dat als iedereen in het dorp klant zou worden bij Noordelijk Lokaal Duurzaam het dorp jaarlijks € 22.500 aan duurzame projecten zou kunnen besteden.

Hanna de Vries en Martin van der Kooij moesten nog beginnen aan de presentatie over mogelijkheden die GrEK te bieden heeft, maar duidelijk was al wel: Die Zuudwolders praten niet alleen over een visie, ze willen meteen aan de slag!

Het hele scala kwam daarbij uiteraard aan bod: van dorpen die gezamenlijk hun eigen huis willen isoleren of van zonnepanelen willen voorzien tot dorpen die over 10 jaar compleet energieneutraal willen zijn. GrEK kan daarbij op weg helpen met een scala aan partners en uitwisseling van kennis die bij andere aangesloten cooperaties aanwezig is.

Buurkracht

Bijzonder deze avond was dat GrEK ook voor het eerst het buurkrachtproject kon introduceren. In het tweede deel van de presentatie legde Hanna uit dat GrEK met Enexis Holding N.V. een samenwerkingsverband is aangegaan om met behulp van hun concept en middelen op een laagdrempelige manier met dorpen en buurten aan de slag te gaan met energiebesparing en bewustwording.

Want praten over postcoderozen en smart grids is mooi, maar het betrekken van alle bewoners van een dorp of buurt is onontbeerlijk voor het slagen van je projecten en ideeën, was haar motto. Buurkracht stelt daartoe energieslurpmeters, wamtescans, slimme meters, een buurtpagina, flyers en last but not least een vaste buurtbegeleider ter beschikking.

Dat het hele dorp erbij betrokken moest zijn, daar was iedereen het van harte mee eens en de vraag was dan ook of wij volgende maand deze presentatie voor alle bewoners wilden houden. De onderwerpen die ze gepresenteerd wilden hebben voor deze algemene info-avond werden daarop al snel duidelijk: buurkracht, postcoderoos en klantenwerving voor Noordelijk Lokaal Duurzaam.

Of om het in termen van visie te zeggen:

Draagvlak, een project, en geld daarvoor. En dan snel aan de slag!

Die Zuudwolders pakken door!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square