Energietransitie met een waterkokertje


Pieter.jpg

BUNNE - Bij energietransitie denken we meestal aan grote projecten die het verbruik van fossiele energie een gevoelige klap toe moeten brengen. Dat een eenvoudig waterkokertje ook tot een omslag kan leiden bewees het inspiratie-evenement dat energiebedrijf Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD) haar aangesloten coöperaties uit de drie Noordelijke provincies aanbood ter gelegenheid van het feit dat zij precies 1 jaar groene stroom en gas levert.

De locatie van het feestje, want dat was het!, had niet symbolischer uitgekozen kunnen worden. De voormalige Melkfabriek te Bunne was in het verleden niet alleen een bloeiende cooperatie geweest, die efficient hergebruikt werd als ‘evenementen’fabriek, het gebouw stond ook nog eens aan een wegsplitsing, waarvan de wegen respectievelijk naar Friesland, Groningen en Drenthe voerden.

Het was er goed toeven die zaterdag de 13e juni. De centrale zaal was net groot genoeg om alle deelnemers te kunnen bergen. Pieter Wittenberg, de penningmeester van NLD, was dan ook zichtbaar trots op de betrokkenheid die de leden van de coöperaties hier uitstraalden. ” Maar, beklemtoonde hij in zijn openingsspeech, we zijn er nog niet. Het moet nog beginnen. We hebben inmiddels 2500 huishoudens als klant…daar moet toch zeker een nul nog achter willen we factor van belang worden in het energielandschap hier”

Foppe de Haan: Heb de wil om je voortdurend te verbeteren

Gastspreker Foppe De Haan, de legendarische voetbalcoach van Jong Oranje was snel klaar over energie. Zijn vrouw had gezegd dat ze zonnepanelen op het huis wilde hebben en daar had Foppe zich volgzaam bij neergelegd omdat het geld opleverde. Dat was anders in zijn coachwerk.

“Je hoort niet in een winnend team als je je jezelf niet voortdurend wil verbeteren” stelde hij met klem. Dat geld voor voetbal, maar zeker ook voor de beweging die jullie willen zijn. Hij illustreerde dat uiteraard op onnavolgbare wijze met een carrousel aan hilarische anekdotes,

Aan Henny van der Windt, universitair hoofddocent en voorzitter van de Science and Society Group van de RUG de opdracht om de workshops en lezingen die vervolgens op het programma stonden in te leiden, te duiden en het grote verband te laten zien, waarin al die grote en kleine coöperaties in het Noorden spelers kunnen worden van het winnend team van de ‘energie’-league.

Daar waren drie sessies van 25 minuten voor uitgezet. En de keus was lastig, want zowel de variatie als de kwaliteit was groot.

Koos je voor informatie over het project ” Zonnepanelen voor huurders” van Grunneger Power of voor het bescheiden studenteninitiatief van Sameen, die dorpsbewoners een gezellige avond bied waarop de meegenomen waterkokers van thuis in een gezamenlijke opstelling worden doorgelicht op energieverbruik?

Koos je voor een uitleg van de ingewikkelde SDE+regeling of voor de presentatie van het collectief AEZwind, dat overtuigend aantoonde dat windenergie op kleine schaal toch rendabel kan zijn?

Rutger Wessels: Zet facebook in voor je initiatief!

De ‘groeipanelen’ van Balinge? De inzet van social media voor de bekendheid in je dorp? Hoe je energietransitie in kan zetten voor het behoud van je dorp? Hoe andere partijen je kunnen helpen?

De keus was moeilijk, maar uiteindelijk niet van doorslaggevende betekenis bleek later bij de afsluitende borrel, waar nog lang na de officiële afronding en duiding door dagvoorzitter Henny geanimeerd nieuwe contacten gelegd werden.

En of je nu huiswaarts keerde met alle ins en outs van een SDE+regeling voor een zonneweide of het idee om een waterkokertje mee te nemen op je dorpsavond: Iedereen had het gevoel dat ie zich voortdurend verbeterd had die middag.

Met dit team in de melkfabriek had Foppe zelfs het EK kunnen winnen!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square