De Groninger Energiekoepel (GrEK) is opgericht door Groningers die samen met hun dorp of buurt energie opwekken en besparen. Via GrEK delen energie-initiatieven kennis en ervaring. Ook kunnen Groningers professionele ondersteuning krijgen bij hun energieproject.

Welke bespaarmogelijkheden zijn er voor mijn dorp?

GrEK helpt Groningers die hun gas- en stroomverbruik willen terugdringen. Dat kan door samen met de buurt maatregelen te nemen, zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. GrEK helpt bij het opzetten van energie-initiatieven, een groepje vrijwillige buurtgenoten dat zich gemotiveerd voelt om de rest van het dorp te enthousiasmeren en informeren over de meest effectieve bespaarmogelijkheden. Lees meer.

Hoe kan ik samen met het dorp energie opwekken?

Een energiecoöperatie is initiatief van bewoners die samen hernieuwbare energie willen opwekken. In Garnwerd bijvoorbeeld, hebben 30 inwoners zonnepanelen op het dak van een lokale ondernemer gelegd. Dat is goed voor de portemonnee. Bovendien blijft het mooie uitzicht behouden, want de inwoners van Garnwerd bepaalden zelf waar de energie wordt opgewekt. Lees verder.