Wil jij energie opwekken? 

In Groningen regelen we veel zaken onderling. Dat is typisch Gronings noaberschap. Ook nu wekken Groningers samen met dorpsgenoten energie op. Dat is best makkelijk, want jouw mede-Groningers hebben ervaring. Via GrEK leggen zij stap voor stap uit hoe jij samen met dorpsgenoten energie opwekt.

 

Zo leer je van praktijkervaringen. De professionals van GrEK ondersteunen, begeleiden en leggen alles uit.

Hoe werkt zo’n project ?

Bij het samen opwekken van energie, gebruik je een subsidieregeling van de overheid, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Tijdens de training en ondersteuning wordt alles uitgelegd.

Mensen die deelnemen aan het project en in de buurt wonen, de zogenaamde postcoderoos, profiteren van de winst die wordt gemaakt.  

Meer weten over deze regeling? De site Hier Opgewekt biedt informatie.  

Hoe helpt GrEK? 

We bieden drie manieren aan om te helpen bij een gezamenlijk opwekproject: 

  • Begeleiding en training:  samen een project realiseren en tegelijk leren hoe dat moet. Begeleiding bij jullie project met uitleg, werksessies en training. Zodat jullie leren hoe het moet. 

  • Advies: bij een vervolg project is er ervaring en heb je op een paar punten advies of ondersteuning nodig. Ondersteuning op maat dus.  

  • Uitvoering: willen jullie de focus op andere zaken leggen en wel een project realiseren? Wij voeren het project voor jullie uit, waarbij jullie een beschikbare locatie hebben en inzet bij werving van deelnemers. 

Elke regio in Groningen heeft een initiatiefbegeleider. Met je eigen initiatiefbegeleider bespreek je wat voor jullie de beste optie is. We adviseren voor het eerste project de vorm ‘Training en begeleiding’.  

Ben je helemaal nieuw en denk je erover om samen met je buurtbewoners aan de slag te gaan? Wij  helpen bij een goede start. Hiervoor ontwikkelden wij een waardevolle training die we gratis aanbieden.

Lokaal eigendom in grootschalige zonneparken 

Willen jullie een groot zonnepark ontwikkelen of zijn jullie benaderd door een ontwikkelaar om aan lokaal eigenaarschap invulling te geven? Door het klimaatakkoord zoeken ontwikkelaars vaak lokale partijen om samen aan lokaal eigendom te werken.

Wil je weten wat er daarbij op jullie af komt en kennis en ervaringen uitwisselen met andere Groningers in een dergelijk traject? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.  

Voor grootschalige ontwikkeling van energie richtte GrEK, samen met partners, Bronnen VanOns op.

 

Onze initiatiefbegeleider bekijkt graag met jou wat jullie nodig hebben. Zijn jullie benieuwd naar onze kennis over het ontwikkelen van een zonnepark?

Download hier het Manifest Zonneparken Noord Nederland.